HELE ØRESTADS BYPARK FYLDER 10 ÅR - OG ER STADIG I UDVIKLING

13. juni 2018

Byparken i hjertet af Ørestad City fylder 10 år, men planerne om en park i Københavns nye bydel startede allerede tilbage i 90’erne. Mange har gennem årene sat deres aftryk på Byparken, og udviklingen fortsætter – senest med løvtaget og frugthaven. Den 16. juni kan du være med til at fejre fødselaren.

I dag er der ø-haver, gamle træer, kunstinstallationer, hundegård, frugthave, boldbane og meget mere. Der er sket meget siden By & Havn (dengang Ørestadsselskabet) i 2003 tog det første spadestik til Byparken i Ørestad City, og etablerede en basispark med græsplane og en diagonal grussti. Byparken er gennem årene vokset til, og er blevet en sprudlende park med mange muligheder, og et vigtigt samlingspunkt for hele bydelen.

De første tanker om Byparken blev gjort allerede tilbage i 1998, hvor man på tegningerne af Ørestad kan se et stort, grønt areal, der er afsat i hjertet af Ørestad City. I år 2000 gik det fra tanker til en konkret plan, da Byparken blev vedtaget i en lokalplan for Ørestad City og i 2008 stod Byparken klar til brug og blev officielt indviet med en stor byfest.

Klik på billedet og se Byparkens udvikling gennem de sidste 10 år.

Byparken bliver til

På en varm sommerdag i juni for 10 år siden blev Byparken, som vi i store træk genkender den i dag, indviet med bl.a. akrobatisk luftdans af en fransk/belgisk luftdanserduo, musik af Rasmus Nøhr og taler. Det var en stor og festlig dag, og kulminationen på en tre år lang proces.

I 2005 nedsatte By & Havn sammen med bygherrerne en arbejdsgruppe, hvor beboere, developere og andre brugere med hjælp fra professionelle rådgivere gav et forslag til Byparkens indretning. Det er derfor beboerne selv, der har bestemt, hvordan Byparken i dag ser ud. Der blev undervejs i processen afholdt talrige workshops, livlige diskussioner og informationsmøder – og da der var enighed om en plan for indretningen af Byparken, blev den vedtaget på grundejerforeningens generalforsamling.

By & Havn fungerede som sekretariat i processen med Byparkens indretning. I 2008 blev Grundejerforeningssekretariatet Ørestad (dengang Sekretariatet) oprettet, og planlægningen af Byparkens indvielse blev sekretariatets ilddåb – og en stor succes.

Beboerne høster frugterne af Byparken

Mange har gennem årene har sat deres aftryk på Byparken. Udviklingen er foregået i et samarbejde mellem By & Havn, GF Ørestad City, GFS Ørestad, beboere, foreninger og professionelle rådgivere, og er et godt eksempel på, hvordan ansvaret for udviklingen af Ørestad lige så stille skiftet hænder undervejs. I starten stod By & Havn alene for udviklingen, men med tiden blev ejerskabet overdraget til Grundejerforeningen Ørestad City.

”Byparken er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi udvikler Ørestad. I begyndelsen ejede By & Havn området, og sikrede, med ønsker fra beboerne, at der blev etableret en god og robust bypark. I takt med at Byparken blev klar til brug, overdrog vi ansvaret til grundejerforeningen, som i dag arbejder videre med udviklingen. En by bliver aldrig færdig og det gør en park heller ikke, og ved at gøre det på denne måde kan grundejerne rundt om Byparken selv præge, hvad der både er deres egen baghave og bydelens park.”
siger Jens Kramer Mikkelsen, adm. direktør i By & Havn.

Også formanden for Grundejerforeningen Ørestad City finder en stor værdi i at have fået selvbestemmelse over Byparken.

”Vi har haft stor glæde af at videreudvikle Byparken siden vi overtog den i 2008. Jeg føler mig privilegeret over, at være en del af udviklingen af Københavns største baghave, og det er en stor glæde at se, at udviklingen er til gavn for både store og små, tobenede, firbenede og flyvende,”
siger Mia Ellgaard, formand for GF Ørestad City .

Kom til fødselsdag med masser af aktiviteter

I anledning af, at det i 2018 er 10 år siden, at den nye park blev indviet holder grundejerforeningen fødselsdag for og i Byparken den 16.06 kl. 13-16. Dagen markeres med en hyggelig aktivitetsdag for alle aldre. Der er Yoga på Zen-øen, boldlege på kunstgræsbanen, beach lounge ved volleybanen, urtesmagning i Frugtlommen, spil ved Spejderøen, god musik og lækker mad. Og ikke mindst en masse engagerede, glade beboere og grundejere, der kan se tilbage på et tiår med en rivende udvikling i en park, der nu med smuk natur, kunstværker, gode faciliteter og plads til alle, samler hele bydelen.

Tidslinje

2008: Byparken indvies

2010-2011: 100 nye ”gamle” træer plantes i Byparken, så den får mere højde og drøjde, og fem store træer flytter fra Kgs. Nytorv til Byparken. Hundegården kommer til, der etableres flere stier og Harvey Martins stålfigurer bliver de første kunstværker i Byparken.

2012: Københavns Kommune bidrager med kunstgræsbanen. Jorden drænes og forbedres, så regnvand bedre kan trænge ned.

2013: Legeøen etableres og boldområdet i det nordvestlige hjørne udbygges.

2015: Byparken får endnu et kunstværk. Dan Grahams unikke glasskulptur gør, at man både kan se igennem den, se sig selv og hele byparken reflekteret i pavillonens særlige spejlglas.

2015-2017: Sammen med SLA arkitekter udvikler grundejerforeningen en ny og opdateret plan for Byparken, der bl.a. arbejder med en ”vildere” natur og større biodiversitet. Frugtlommen etableres i denne periode, og området omkring den nord/sydgående sti inklusiv lommeparker i begge ender udvikles med mange nye træer, buske, lav beplantning og belysning.  Beplantningen vil med tiden danne et løvtag hen over stien.

2018: Byparken fylder 10 år og fejres.

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:


Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef

E: kwo@byoghavn.dk

T: 3053 5004


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206