Københavns Universitet åbner sig for ørestad

5. november 2013

2. etape af Københavns Universitets Søndre Campus er taget i brug. 5.000 studerende og 500 ansatte nyder godt af den moderne og imødekommende arkitektur. Byggeriet vender ud mod Ørestad, og dermed er den oprindelige vision om Ørestad Nord som vidensby et skridt nærmere sin opfyldelse. 

Det myldrer med studerende. I forhallen til ’KUA2’, som det nye byggeri kaldes, er der på alle måder højt til loftet. Herfra er der overblik over universitetets videnscenter, hvor studerende sidder oppe på etagerne bag glasruder med bogreoler som baggrund. I forhallens café er der optaget ved samtlige borde. Halvdelen ser ud til at være her for hyggens skyld, mens andre tydeligvis er i gang med opgaver i grupper.

Også selvom man ikke er universitetsstuderende, er man velkommen indenfor til en kop kaffe i caféen.

Ørestad Nord som vidensby
Den nye universitetsbygning er en vigtig brik i en efterhånden gammel plan for området. Allerede i 1996 blev konkurrencen om Københavns Universitets nye byggerier (KUA1 og KUA2) udskrevet, og i 2002 blev KUA1, der ligger omkring Universitetskanalen, taget i brug.

I 2004 stod IT-Universitetet færdigt. DR Byen med det verdensberømte koncerthus åbnede i 2005, i 2006 blev Tietgenkollegiet og Bikuben Kollegiet taget i brug, og endelig blev Det Humanistiske Fakultetsbibliotek færdigt i 2008.

Alle disse byggerier ligger i en radius af få hundrede meter i kvarteret og var en del af den samme vision – Ørestad Nord som vidensby med fokus på kunst og kultur, medier og kommunikationsteknologi.

”KUA” er væk
Flere hundredetusinde unge har haft deres daglige gang på Københavns Universitet Amager, siden de lavloftede og tidstypiske betonbygninger stod færdige i 1975.

Nu er de gamle bygninger væk. Der er kun en fotoudstilling tilbage af det gamle universitet. Den hænger passende her i forhallen til KUA2. Byggeriet slog dørene op for godt for studerende og ansatte i august/september i år.

”Det havde høj prioritet for os at skabe det helt rigtige studiemiljø, og det ser ud til at være lykkedes. Her er rigtig meget liv hver dag. Det er tydeligt, at folk føler sig velkomne her og virkelig har lyst til at være her,” siger souschef i ledelsessekretariatet på Det Humanistiske Fakultet, Henrik Friis, som har været med i byggeprocessen siden begyndelsen.

Den store forhal er hele universitetets hjerte. Hér ligger hovedindgangen, universitetets samlede receptionsareal, den akademiske boghandel og en rigtig café, som hurtigt er blevet et mødested for alle de studerende.

Henrik Friis er ikke i tvivl om, at den nye arkitektur gør Københavns Universitet til en bedre læringsanstalt. Det 39.000 kvadratmeter store KUA2 er ligesom nabobygningen KUA1 opført med naturstenen travertin på facaden. KUA1 er tegnet af KHR Arkitekter, mens det nye KUA2 er tegnet af Arkitema. Samme arkitektfirma tegner også 3. etape – KUA3 som er under opførsel ved siden af.

Vender sig mod Ørestad og Universitetstorvet
Faktisk er det gamle KUA fra halvfjerdserne i høj grad blevet genanvendt i det nye byggeri. Man har nemlig genbrugt den gamle betonkonstruktion – hvorpå man har tilføjet etager og ’vendt’ universitetet, så det ikke længere har hovedindgang mod Njalsgade og København men indad mod vidensbyen Ørestad Nord og det kommende Universitetstorv.

Torvet vil stå færdig i sammenhæng med 3. KUA3 i 2016/2017.

Universitetstorvet bliver et væsentligt omdrejningspunkt for det færdige universitet og for hele kvarteret Ørestad Nord. Pladsen bliver dobbelt så stor som Københavns Rådhusplads, men området bliver opdelt i en række funktioner og vil byde på forskellige muligheder og oplevelser med mindre haveanlæg, en multiscene osv.

”Vi er meget opmærksomme på, at vi nu vender ansigtet ind mod Ørestad. Vi kommer til at orientere os i forhold til de nærmeste naboer omkring torvet: DR, IT-Universitetet og Det Kongelige Bibliotek. Nu er relationen til de andre institutioner i kvarteret meget tydelig for os, og det skal vi selvfølgelig udnytte i fremtiden - uden at jeg helt konkret ved, hvad der kommer ud af mulighederne,” siger Henrik Friis.


Bygninger Københavns Universitet, Søndre Campus, Ørestad Nord

  • KUA1: Bygningerne på venstre side af Universitetskanalen set fra Njalsgade. Bygget omkring år 2000. 5000 studerende og 400 ansatte.
  • KUA2: Bygningen på højre side af kanalen set fra Njalsgade. Færdiggjort i 2013 med studiestart i august/september. Er en ombygning af det oprindelige KUA fra 1970’erne. 5.500 studerende og 500-600 ansatte.
  • KUA3: Den sidste rest af ’gamle KUA’ bliver ombygget i øjeblikket. Kommer til at rumme falkuteterne Jura og Teologi samt Det Informationsvidenskabelige Akademi, når byggeriet efter planen står færdig i 2016. Forventet 6000 studerende og 500 ansatte.
  • Det Humanistiske Fakultetsbibliotek: Bygningen modsat KUA 2. Rumer 500 studiepladser til fri afbenyttelse. Alle bestillinger på Det Kgl. Bibliotek kan afhentes der.
  • Forventet samlet antal studerende: ca. 15.000
  • Forventet samlet antal ansatte (inkl. forskere): ca. 1.500


Nordens bedste universitet

Københavns Universitet er det bedste universitet i de nordiske lande, vurderer organisationen QS World University Rankings. Københavns Universitet ligger nummer 45 på listen, mens de højstplacerede universiteter i Sverige, Finland og Norge er placeret som henholdsvis 67, 69 og 89. Samtlige universiteter i top 10 ligger i USA eller Storbritannien.

Københavns Universitet er den største forsknings- og uddannelsesinstitution i Danmark. I alt læser 35.000 studerende på universitetet, der blev grundlagt i 1479.

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef

E: kwo@byoghavn.dk

T: 3053 5004


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206