Anerkendelse til bygningspionerer i Nordhavnen

30. november 2012

Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse har valgt at præmiere Faurschou Foundation for deres nye lokaler i Nordhavnen og for alt, hvad galleriet gør for København. I sidste uge blev det offentliggjort, at Paustian huset bliver fredet for eftertiden.

Fremsyn, mod og driftighed. Disse karaktertræk synes at være sammenfaldende hos to af Nordhavnens beboere, der i den seneste uge er blevet anerkendt for deres bidrag til både Nordhavnens og hele byens udvikling.

Paustian huset fredes
 For 25 år siden åbnede Ole Paustian i Kalkbrænderihavnen sit møbelhus tegnet af Jørn Utzon. Som ”nybyggere i en skudehavn”, har han siden sagt.

I sidste uge blev det så offentliggjort, at pionerens ikoniske møbeltempel bliver fredet af Kulturstyrelsen, der begrunder fredningen af Paustian huset og de omkringliggende bygninger med husets æstetiske kvaliteter:

”Paustian huset har med sit unikke arkitektoniske udtryk dannet forbillede for de omkringliggende bygninger, der kom til senere”.

Også Paustians administrerende direktør Peter Kampmann er stolt over sikringen af Paustian huset. ”Da Ole Paustian med stor kærlighed for arkitektur, design og kunst forslog, at Jørn skulle opføre møbelhuset i havnen, var det en modig forretningsbeslutning”, siger Peter Kampmann til building-supply.dk.

Faurschou forskønner hovedstaden
I går var det så en af Nordhavnens nyeste beboere, nemlig Faurschou Foundations tur til at blive hædret. Jens og Luise Faurschou åbnede deres nye kunsthal blandt containere og krydstogtterminaler i Pakhus 53 i Nordhavnen i september 2012.

Efter blot tre måneder bliver det nye kunsthus nu hædret af Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse. ”Faurschou Foundation bringer sjældne værker til København. Stedet er også en gevinst for lokalmiljøet i havnen, hvor det skaber ny synergi med rækken af Nordhavnens veletablerede designvirksomheder og showrooms”, sagde Ida Præstegaard fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse blandt andet ved diplomoverrækkelsen onsdag d. 28. november.

Den 1500 kvadratmeter store udstillingshal i Nordhavnen er forløsningen på flere års jagt efter drømmelokalerne til at huse udstillingssted, der kan rumme de større værker i Faurschous samling.

Eksempler til efterfølgelse
Anerkendelsen af de to huse vækker også glæde i By & Havn, der står for udviklingen af Nordhavnen som nyt byområde. ”Nordhavnen har en særlig maritim egenart, som også ligger i bygningerne. Vi lægger vægt på, at vores købere og lejere får rum, der lever op til deres specifikke ønsker og som kan trække på Nordhavnens atmosfære og bidrage til den i en og samme bevægelse. Både Paustian og Faurschou er klare eksempler på, når det lykkedes”, siger Jens Kramer Mikkelsen, adm. direktør i By & Havn.

Om Paustian huset
Jørn Utzon fortalte i sin tid om Paustian husets konstruktion: "I den danske bøgeskov går man i en søjlehal. Denne søjlehal opløses opefter i et grenværk og i bladkronerne, der udgør taget i søjlehallen. Det bærende element i Paustian bygningen blev de mange søjler, der står tæt nogle steder og mere spredt andre. Den hvide, lette bygning ligger som en modsætning til det bastante Svanemølleværk på den anden side af Kalkbrænderiløbet. Huset står som en kerne i et område, hvor først Jørn Utzons Paustian Hus og senere Kim Utzons tilbygninger har sat deres tydelige præg.

Paustian
Kalkbrænderiløbskaj 2
2100 København Ø
www.paustian.dk

Møbelhus:
Mandag - fredag: 10.00 - 18.00
Lørdag: 10.00 - 15.00
Søndag: 10.00 - 15.00 (den første søndag i hver måned).

Restaurant:
Tirsdag - fredag: 12.00 -16.00 OG 18.00 -23.00
Lørdag: 12.00 - 16.00
Søndag (den første i måneden) 10.30- 15.00  

Om Faurschou Foundation
Faurschou Foundation er indrettet i en tidligere lagerhal af COPENHAGEN architects ved Jakob Møller. Han har skabt de moderne, elegante rammer, hvor der på alle måder er højt til loftet. Bygningen og området ejes af By & Havn. Faurschou Foundation er en privatfinansieret kunstinstitution i København og Beijing etableret af Luise og Jens Faurschou. Som led i ønsket om tilgængelighed er der gratis adgang til Faurschou Foundation.

Faurschou Foundation
Klubiensvej 11
2100 København
www.faurschou.com
Tirsdag – fredag 11-17
Gratis adgang

Udstillingen A Clan of Boats løber fra den 06.09.12 – 31.01.13.

Pressekontakt:
Kommunikationsmedarbejder i By & Havn Søren Gade
T: 6115 3990
E: sga@byoghavn.dk

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef

E: kwo@byoghavn.dk

T: 3053 5004


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206