NORDHAVNEN MED KLIPPER

18. januar 2010

I dag blev vinderne af arkitektkonkurrencen EUROPAN 10 - verdens største arkitektkonkurrence for arkitekter under 40 år - offentliggjort. Et af vinderforslagene handler om udformningen af et byrum i Nordhavnen. De unge arkitekter får dermed lov til at sætte deres fingeraftryk på den kommende byudvikling af området.


Det er anden gang, at By & Havn i samarbejde med Københavns Kommune stiller en konkret grund til rådighed for de unge arkitekter i forbindelse med konkurrencen. I år var EUROPAN konkurrencen en oplagt mulighed for at få originale og innovative bud på udformningen af Sandkaj i Indre Nordhavn, der er en del af den kommende byudvikling af Nordhavnen.

De 44 indkomne forslag til Nordhavnsgrunden rummer ifølge byplanchef i By & Havn Rita Justesen masser af talent, poesi og humor. Løsningsforslagene udgør et helt katalog over interessante og tankevækkende løsninger og overgår således langt By & Havns forventninger til konkurrencen.

Vinderen af konkurrencen om Sandkaj i Nordhavnen blev forslaget ”We are the world”, der er udarbejdet af Tanja Jordan, Kristoffer Nejsum, Sanne Lovén Damgaard, der alle kommer fra Danmark.

Mød de tre vindere i denne lille film:

”Vinderforslaget viser stor forståelse for skalaen i det langstrakte byrum. Det arkitektoniske hovedgreb er i al sin enkelhed overraskende rigt og inciterende smukt med mange muligheder for rekreativ aktivitet. Bylandskabet vil både om sommeren og vinteren byde på herlige oplevelser og uventede indtryk. Det er et forslag, som har det twist, som By & Havn gerne ser”, siger byplanchef i By & Havn, Rita Justesen.

Sandkaj har, med sit industrielle kulturmiljø og sin beliggenhed tæt på Nordhavn Station samt lige overfor det kommende internationale miljø på Marmormolen, et klart potentiale til at blive et attraktivt og livligt byrum.

Vinderforslaget ”We are the world” foreslår en bred lineær promenade, som følger den eksisterende kajkant. Promenaden ”slidses op” i diagonale ribber, der introducerer en ny retning på promenaden og opdeler den i gang- og opholdsarealer i en bevægelse ned mod vandet. Ud for de runde siloer rejser en ”svensk skærgård” sig af vandet med bade- og legemuligheder. Promenaden markeres længst mod vest af høje flagstænger og længst mod øst af et lavt plateau med servering, anløbspladser mv.

I juryens bedømmelse af vinderprojektet for Nordhavnen, står der blandt andet:

”Det er juryens enstemmige opfattelse, at projektet er det, der behandler konkurrencens temaer på den mest udførlige og innovative måde. En enkel, gennemtænkt og godt rustet idé giver genlyd på en række frugtbare og uventede måder. Efter juryens mening er de ideer, forslaget rummer, et fremragende udgangspunkt for et nyt design i udkanten af Nordhavn vendt mod byen.”

Vinderne modtager ud over hæderen 12.000 Euro. I de kommende måneder vil vinderne og kommunerne arbejde tæt sammen om at videreudvikle projekterne.

Det er 10. gang, at EUROPAN konkurrencen finder sted, og en række internationalt anerkendte arkitekter har fået sparket deres karriere i gang ved at vinde en EUROPAN konkurrence. Dette er bl.a. sket for det hollandske arkitektfirma MVRDV, som Københavnerne kender fra Gemini-byggeriet på Islands Brygge. Og EUROPAN er meget mere end blot danske konkurrencegrunde. I alt har 2430 arkitektteam budt på løsninger på grunde i 62 europæiske byer. Og hver grund har fundet en vinder.

I løbet af de kommende år begynder byudviklingen af Indre Nordhavn med plads til 10.000 beboere og arbejdspladser. Men Indre Nordhavn skal ifølge byplanchef Rita Justesen ikke kun være for de lokale beboere og brugere. Det skal være et bykvarter med en helt særlig nordhavnsk identitet - som ikke mindst den fabelagtige beliggenhed ved Øresund skal bidrage til. Det skal være et inviterende bykvarter, som har tilbud til københavnerne og byens gæster, som de ikke kan få andre steder i byen.

I Danmark bød fem byer på konkurrencegrunde, og de modtog i alt 167 forslag.

”Mange af vinderprojekterne er udarbejdet af danske arkitekter. Projekterne viser, at danske arkitekter besidder en fortællermekanisme, hvilket resulterer i en unik måde at kommunikere projekter på. I samme åndedrag bør man pointere, at mange af opgaverne er relativt komplicerede i form af små lokale sites, som det kan være vanskeligt for internationale deltagere at sætte sig 100 % ind i”, siger formand for juryen, arkitekt Helle Juul.

EUROPAN er støttet af Kulturministeriet og Akademisk Arkitektforening. Sekretariatet for Europan Denmark varetages af Dansk Arkitektur Center (DAC) og AA bidrager som konkurrenceteknisk rådgiver. Europan gennemføres i tæt samarbejde med Kunstakademiets Arkitektskole og Arkitektskolen i Århus.

Læs mere vinderforslaget på DACs hjemmeside. Du finder også yderligere information om EUROPAN 10, samtlige vinderprojekter og dommerbetænkning på www.dac.dk/europan. Vinderne af samtlige 62 europæiske byggegrunde kan ses på www.europan-europe.com fra i dag.

Pressekontakt:

Pressechef i By & Havn, Pernille Garde Abildgaard, T: 2916 0586


Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef

E: kwo@byoghavn.dk

T: 3053 5004


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206