HAVNEN FYLDT TIL BRISTEPUNKTET I ANLEDNING AF JUBILÆUM

5. august 2010

Havnen er fyldt til bristepunktet i forbindelse med Flådens 500 års jubilæum, der fejres i Københavns havn fra den 9. til den 16. august. Både udenlandske flådefartøjer og skoleskibe anløber havnen – og der vil være masser at kigge på for turister og nysgerrige københavnere.


I alt vil 37 flådefartøjer fra 16 forskellige lande ankomme til København i anledningen af Flådens 500 års jubilæum, der fejres fra den 9.-16. august. Og selvom havnefogden i Københavns havn er vant til lidt af hvert, så har det nærmest været en Tetris-agtig opgave at få plads til de mange fartøjer i havnen. Udover at det er midt i krydstogtskibenes højsæson – hvilket betyder 3-4 nye store krydstogtskibe hver dag – så skal havnen stadig fungere som erhvervshavn og broerne skal kunne gå op og ned.

Udover flådefartøjerne vil en række skoleskibe også anløbe København i perioden. Især det italienske skoleskib AMERIGO VESPUCCI er kendt for sin skønhed og størrelse. Sidste gang skibet var i København, ankom det med sejlene sat og med matroser i masterne. Skibet ankommer til København tirsdag den 10. august omkring kl. 8.45.

”Vi har aldrig haft så mange skibe i havnen på én gang. For at få plads til dem alle, har havnens private bolværksejere også været behjælpelige, og det er vi naturligvis meget glade for. Vi glæder os til at fejre jubilæet og der bliver helt sikkert en masse at se på. Men kom i god tid, for vi forventer rigtig mange mennesker på kajerne langs med havnen,” siger havneassistent i By & Havn, Jens Frank.

Sidst Københavns havn var i nærheden af et arrangement af denne størrelse var i 1996, hvor Tall Ships gæstede København. Dengang anslog man, at ca. 500.000 mennesker var forbi og kigge. Denne gang er der dobbelt så mange skibe i havnen, så der forventes mange mennesker langs med kajerne under jubilæet.


By & Havn har udviklet et Google-kort, der viser hvor de største skibe ligger til kaj.
Klik på billedet for at gå til byoghavn.dk/500

Den store parade

Den 10. august 1510 beordrede Kong Hans, at kaptajn Henrik Krummedige skulle være ”øverste kaptajn og høvedsmand for alle kaptajner” – det vil sige Admiral. Han skulle tage vare på majestætens skibe, og dermed havde Danmark officielt fået en flåde.

Tirsdag den 10. august 2010 er det præcis 500 år siden og derfor også anledning til den store parade, hvor alle flådefartøjerne skal sejle forbi Kongefamilien på Kongeskibet Dannebrog, der ligger på sin sædvanlige plads i havnen ud for Nordre Toldbod.

”Publikum kan glæde sig til at besøge skibene og følge den store parade på tæt hold. Men der er også planlagt en storstilet redningsaktion med redningshelikopter. Også de to splinternye svenske flådefartøjer, der ikke kan ses på en radar, bliver spændende at komme tæt på. Og så har det russiske fartøj på Christians Brygge sit eget orkester med, så det skal nok også blive festligt”, siger havneassistent i By & Havn, Jens Frank.

Udpluk af begivenheder i Københavns havn under Flådens jubilæum:

  • Den 10. august kl. 8.45: Det italienske skoleskib AMERIGO VESPUCCI ankommer til København og lægger til ved Kvæsthusbroen
  • Den 10. august kl. 14.00-16.00: Den store parade, hvor alle de danske flådefartøjerne ankommer til havnen og sejler forbi Kongefamilien på Dannebrog. Det bedste udsyn vil være fra Nordre Toldbod
  • Den 11. og 12. august fra kl. 13-17: Åbent hus på alle skibene – både danske og udenlandske
  • Den 14. august fra kl. 10-17: Åbent hus på alle skibene – både danske og udenlandske
  • Den 14. august kl. 15.00-15.30: Redningsaktion med helikopter ved Amailehaven. Det bedste udsyn vil være fra Amalietrappen og fra Kvæsthusbroen

Derudover er der Tambour-orkestre med på fire af skibene: Det amerikanske, det engelske, det russiske og det danske. De vil underholde fra Kvæsthusbroen – mere info senere.

Læs mere på By & Havns hjemmeside for jubilæet, www.byoghavn.dk/500. Vi vil løbende opdatere med flere informationer.


Flådens officielle hjemmeside for jubilæet 

Pressekontakt:
Pressechef i By & Havn
Pernille Garde Abildgaard
T: 2916 0586

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef

E: kwo@byoghavn.dk

T: 3053 5004


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206