ØRESTAD ER EN SIKKER BYDEL

14. juli 2009

En undersøgelse af kriminalitetsfordelingen i København viser, at bydelen Ørestad er en af Københavns mest sikre bydele – på niveau med Frederiksberg C og Østerbro.
Ifølge en ekspert hænger det sammen med, at området på mange måder hverken indbyder til hærværk eller overfald.

Ifølge en opgørelse af politiets døgnrapporter, foretaget af By & Havn, optræder Ørestad 13 gange i 2008. Tre af tilfældene kan sættes i forbindelse med en metrostation i området, mens kun fire tilfælde har relation til beboerområderne i Ørestad. seks af de i alt 13 tilfælde afgrænser sig til shoppingcenteret Field’s. Ser man bort fra tilfældene i Field’s, hører Ørestad under den mindst kriminelle kategori sammen med Frederiksberg C og Østerbro – målt i forhold til antallet af indbyggere.

 

Forbrydelser pr 10.000 ex fields

 


Byliv på godt og ondt
For bare fire år siden boede der 375 mennesker i bydelen, mens 5.000 mennesker i dag har bosat sig i Ørestad. Hertil kommer de ca. 27.000 mennesker arbejder og studerer i bydelen. Ørestad er vokset til, men udviklingen og udvidelsen sker både på godt og ondt. Ørestad ligger nemlig ret højt i statistikken, når det handler om tyverier og indbrud med fem tyverier og indbrud – svarende til 10 tyverier og indbrud per 10.000 indbyggere i 2008.

Men det er der en god forklaring på. Field’s, som er Skandinaviens største shoppingcenter, trækker hver dag masser af shoppingglade mennesker til, og det tyder på, at det store udbud af alverdens forskellige varer i de 140 butikker nemt kan friste svage sjæle.

 

tyverier pr 10.000 ex fields

 


God æstetik forhindrer hærværk
Til gengæld viser statistikken, at tilfældene af hærværksepisoder er begrænsede. Faktisk er Ørestad slet ikke repræsenteret i statistikken, når det kommer til hærværk, modsat Indre By, der er topscorer i forbindelse med hærværksepisoder.

 

Hærværksepisoder pr 10.000

 

Ifølge Bo Grønlund, som er lektor ved Center for Byplanlægning ved Arkitektskolen, og som repræsenterer Arkitektforeningen i Det Kriminalpræventive råd, kan det hænge sammen med bydelens æstetisk:

”Hvis det flyder med papir og affald i området, indbyder det nærmest til graffiti og hærværk. Jo mere et område et gået i forfald, jo større tendens vil der også være til, at der begås hærværk. Eksempelvis har der ikke været nogen tilfælde af hærværk på den store hvide væg ved Field’s, som man kan se fra metroen. Det kan enten skyldes, at det ikke er de typiske graffitimalere, der færdes i området, eller at området generelt ikke indbyder til det”, siger Bo Grønlund.

 

Ingen røverier og trusselsepisoder
Ifølge By & Havns undersøgelse har tilfældene af kriminalitet i Ørestad sjældent involveret enkeltpersoner. I Ørestad har der ikke været nogen tilfælde af hverken røverier eller trusselsepisoder i 2008 i modsætning til både Indre By, Vesterbro, Nørrebro, Sundbyøster.

 

Røverier pr 10.000

 

Trussels episoder pr 10.000

 

”Noget af det, der medvirker til at mindske overfald, og at folk føler sig trygge, er, at man skal kunne se langt i øjenhøjde. Det kan man i Ørestad, hvor beplantningen endnu er lav og vegetationen ikke er vokset helt til endnu. Der er ikke så mange skjulesteder, og man kan overskue terrænet, og det har indvirkning på blandt andet overfald”, siger Bo Grønlund.

Samlet set fylder Ørestad kun 0,7% i den geografiske fordeling af kriminaliteten i København og ligger dermed på niveau med ældre og mere etablerede bydele som Frederiksberg C og Islands Brygge.

 • Hent PDF med kriminalitetsstatistikken
 • Pressekontakt:

  redaktør Carsten Arlund, By & Havn
  ca@byoghavn.dk

  Pressekontakt


  Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

   

  Kontaktpersoner:  Kristian Wederkinck Olesen

  Kommunikationschef

  E: kwo@byoghavn.dk

  T: 3053 5004


  Carsten Arlund

  Redaktør - billedredaktør

  E: ca@byoghavn.dk

  T: 2075 1701  Lotte Rosenholm

  Kommunikationskonsulent

  E: lot@byoghavn.dk

  T: 3057 8206