FRA ØRESTAD TIL ØSTAFRIKA OG RETUR

17. juli 2009

Amager Fælled byder på et rigt dyreliv, og blandt de mange fugle, der holder til på fælleden, er særligt nattergalen populær. En gruppe forskere fra Zoologisk Institut indfanger derfor den lille fugl på fælleden for at kortlægge dens træk fra Ørestad til Østafrika og retur.

 

Nattergalen blev så berømt gennem H.C. Andersens eventyr, og det er ikke uden grund. Den lille fugl kompenserer med sin unikke og let genkendelige sang i den grad for sit meget anonyme udseende. Alligevel er det de færreste danskere, der har hørt nattergalen synge. Selvom man bor i en midt i hovedstaden, skal man blot tage til Amager Fælled, hvor der er rigtig gode muligheder for at høre nattergalesang.

”I øjeblikket er der cirka 50 ynglepar på Amager Fælled, så det er en forholdsvis tæt bestand. Nattergalen trives på Amager Fælled på grund af den vekslende natur. Der er en god blanding af fugtige områder, pilekrat og åbne områder, og det giver gode yngleforhold for fuglen”, siger Ornitolog Hans Schou Frederiksen, der i foråret har guidet de populære nattergaleture fra By & Havns kulturkalender.

De mange nattergale på Amager Fælled er for nyligt blevet inkluderet i et forskningsprojekt på Zoologisk Museum. Når nattergalen har ynglet flyver den sydpå til Østafrika, og forskerne har nu fået mulighed for at se nærmere på nattergalens tur fra Ørestad til Østafrika.

”Vi håber meget på at kunne kortlægge nattergalens trækrute samt de områder, nattergalen overvintrer i. Det har man ikke før haft mulighed for, fordi de såkaldte geolocaters, som vi udstyrer fuglene med, tidligere har været for tunge. De må maksimum veje 5 % af fuglens kropsvægt, som for en nattergal er 27-28 gram”, siger Kasper Thorup, som er leder af Ringmærkecentralen ved Zoologisk Museum.

Forskerne har derfor opsat net på Fælleden og ved forsøgets begyndelse i den 20. juni, var målet at indfange 20 nattergale. De indfangede nattergale vil blive udstyret med en geolocater, som indsamler data om lysintensiteten i et år. Indfangningen af nattergalene er kortvarig og skader ikke fuglene.

”Når vi indfanger fuglene, opsætter vi et net og afspiller et bånd med nattergalesang. Efter cirka 10 minutter sidder der en nattergal i nettet, og herefter sætter vi geolocaters på den og slipper den fri. Det er en relativt kort proces”, siger Kasper Thorup.

Den 30. juni havde forskerne fanget syv nattergale og udstyret dem med geolocatere. For at bruge den indsamlede data, skal nattergalene indfanges igen om et år, når de igen vender næbbet mod nord efter at have overvintret i Afrika.

”Desværre er det ikke alle nattergalene, der klarer turen fra Østafrika, og selv om de skulle klare turen, er det ikke sikkert, de vender tilbage til sidste års ynglested. Vi håber på, at omkring en fjerdel, altså en eller to, af de mærkede fugle er tilbage næste år. Nattergale, der før har været fanget er ikke så nemme at fange anden gang, men vi håber det bedste”, siger Kasper Thorup.


Grønjordssøen på Amager Fælled i juli

Hvis man vil opleve nattergalens forunderlige sang, er mulighederne bedst i morgentimerne eller de sene aftentimer, da nattergalen ikke har så stor konkurrence fra andre fugle i det tidsrum. Hannerne synger for at tiltrække hunnerne, og det betyder, at sæsonen for nattergalens sang næsten er lakket mod enden. Men til foråret 2010 vil der igen være mulighed for at høre nattergalen synge over Amager Fælled, og forhåbentlig vender et par nattergale med en geolocator om foden tilbage til fælleden.

Selv om sæsonen for sangfugle er ved at være slut, er der stadig mange oplevelser at gøre sig på Amager Fælled. Ornitolog Hans Schou Frederiksen anbefaler en tur til fugleskjulet ved Grønjordssøen, hvor man kan se de halvstore fugleunger. Her er både ænder, gæs og lappedykkere. Hvis man finder et sted med læ og sol kan man desuden opleve sommerfugle i massevis. Det er nemlig højsæson for de smukke og farvestrålende sommerfugle.

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef

E: kwo@byoghavn.dk

T: 3053 5004


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206