Ørestad Gymnasium slår dørene op

13. august 2007

I dag klokken 9.00 slog Ørestad Gymnasiums markante byggeri endelig sine døre op for de nye 1. G'ere. I morgen har 2. og 3. G'erne første skoledag i Ørestad City.

 

Den officielle indvielse af gymnasiet er overstået - den stod HKH Kronprins Frederik og HKH Kronprinsesse Victoria af Sverige for som en del af det svenske statsbesøg i Danmark den 10. maj 2007.

"Jeg har virkelig glædet mig. Det har været en lang - og også forsinket - proces. Men nu er vi klar til at modtage eleverne. Nu skal vi bevise, at de mange arkitektoniske og pædagogiske overvejelser, der ligger til grundlag for byggeriet, var rigtige. Jeg er sikker på, at vi i den nye bygning får et læringsmiljø i international klasse," siger rektor Allan Kjær Andersen fra Ørestad Gymnasium.

Skræddersyet til gymnasiereformen

Ørestad Gymnasium er det gymnasium i Danmark, der arkitektonisk mest konsekvent er indrettet efter den nye gymnasiereform, som trådte i kraft 1. august 2005.

Gymnasiet er placeret over for indkøbscenteret Field’s tæt ved Ørestad Station. Fleksibilitet og åbenhed er kodeordene for den nye gymnasiebygning, som har åbne rum, faglige zoner, nicher til kreativitet og fordybelse samt alle steder en uhindret adgang til det virtuelle rum.

Ørestad Gymnasium har faktisk fungeret som gymnasium siden sommeren 2005 - men indtil nu i lejede lokaler i det gamle Københavns Universitet Amager.

Der er tale om et på alle måder fantastisk lærings- og studiemiljø i det nye gymnasium. Eleverne har helt unikke muligheder for at forberede sig optimalt til den fremtid, de ønsker sig. Profilen for det nye gymnasium er "Medier, kommunikation og kultur". Eleverne arbejder, uanset hvilken studieretning de har valgt, med kommunikation og formidling via forskellige medier. Og dét ved eleverne godt er attraktivt i fremtidens samfund. Ørestad Gymnasium slog alle rekorder i år med 545 ansøgninger til de 336 pladser på første skoleår.

”Det er vigtigt, at Ørestad Gymnasium får et bredt sammensat udbud af studieretninger. Når vi har en profil omkring Medier-Kommunikation-Kultur, betyder det ikke, at vi kun har studieretninger med mediefag, men i lige så høj grad, at vi toner alle vore retninger inden for profilen. Derfor er det også vigtigt, at vi har mange retninger med eksempelvis naturvidenskabelige fag,” forklarer Allan Kjær Andersen.

Samhørighed og integration

Traditionelle rum som klasseværelse og opholdsrum eksisterer ikke i fremtidens gymnasiebygning. Til gengæld er huset opdelt i fire studiezoner. Zonerne er indrettet på hver sin etage og formet som boomeranger forskudt for hinanden - ligesom lukkemekanismen i et kamera. Etagerne forbindes af en bred, spiralformet hovedtrappe, som snor sig opad mod tagterrassen. Trappen udgør hovedaksen i det høje foyerrum – den såkaldte x-zone – som skaber forbindelse og udsyn mellem de forskellige studiezoner og understøtter intentionen om tværfaglighed.

Ved arkitektkonkurrencen, som blev afholdt i 2000 og vundet af arkitektfirmaet 3XNielsen, roste dommerkomiteen især foyerrummet: "Den centrale foyer og den cirkulære trappe knytter hele institutionen sammen og giver et stærkt indtryk af samhørighed og integration".

Eleverne ud af huset - naboerne ind

De næsten 800 elever, der det første år får deres daglige gang på det nye gymnasium, arbejder indgående med kommunikation og formidling, som er kernebegreberne i Ørestad Gymnasiums profil. Derudover er det visionen, at eleverne skal arbejde sammen med en række eksterne samarbejdspartnere, og gymnasiet har kontakt til bl.a. Apple Computers, DR, TV2 og Københavns Universitet med henblik på at samarbejde om undervisning, projekter og udvikling.

Gymnasiets arkitektur rummer desuden mulighed for, at huset kan fungere som en art kulturhus i Ørestad City. Den store sal kan fungere som sportsareal - og samtidig som scene, mens fællesområdet fleksibelt kan omdannes til tilskuerpladser. Desuden er der endnu en multisal med mulighed for siddepladser for 80-100 personer.

"Det ligger klart i kortene, at vi vil i dialog med indbyggerne i Ørestad City og fungere som et kulturelt centrum i bydelen. Nu skal vi lige i gang med undervisningen, men vi glæder os til at afprøve bygningens andre muligheder. Det kommer f.eks. til at ske ved den stort anlagte Ørestad Kulturfestival midt i september. Her vil vi for alvor invitere naboerne indenfor til blandt andet forfatteraftener, videomaraton og koncerter," siger Allan Kjær Andersen.

Pressekontakt: Projektchef Carsten Arlund, Ørestadsselskabet, T: 2075 1701. E: ca@orestad.dk

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:


Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef

E: kwo@byoghavn.dk

T: 3053 5004


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206