Kunst i havnen

 

Den lille Havfrue (1913)

Billedhugger: Edvard Eriksen

Fra H.C. Andersens eventyr af samme navn, hvori havfruen dog bliver til skum på havet. I virkeligheden sidder hun nu på en sten på Langelinie og er Danmarks største turistattraktion. Hun er en yndig men tung dame – kun 1,25 meter høj med en vægt på 175 kilo. Har mistet sit hoved to gange. Første gang i 1964, og anden gang d. 6. januar 1998. Der har også været andre angreb, i 1961 fik hun farvet håret rødt og blev iført Bh og trusser og i 1984 fik hun savet armen af.

Den lille havfrue blev i forbindelse med EXPO i Shanghai i 2010 udlånt til den danske pavillon og fragtet til Kina. Som erstatning i udlånsperioden fik de mange turister på Langelinie mulighed for at se havfruen live i Shanghai på en storskærm.


Den genmodificerede havfrue (2000)

Kunstner: Bjørn Nørgaard

Få meter fra sin storesøster ligger den genmodificerede havfrue lavet af kunstneren Bjørn Nørgaard og støbt i bronze. De to skulpturer af havfruen er udtryk for hver sin tidsalder og har kun materialet i bronze tilfælles. Skulpturen er del af et større skulpturkompleks “Det Genmodificerede Paradis”, som oprindeligt er skabt til at være en del af EXPO 2000 i Hannover i Tyskland. Skulpturgruppen blev placeret på Ny Dahlerup Torv i forbindelse med omdannelsen af Sdr. Frihavn.

Skulpturgruppen forestiller en synkende triumfbue med en madonna på toppen. Skulpturerne vejer i alt 40 tons og sammen med de øvrige skulpturer Kunst i havnen står de placeret i et ca. 400 m2 stort bassin. Selve skulpturen af havfruen står ude i selve Søndre Frihavns østre bassin i Københavns Havn – lige neden for resten af skulpturgruppen.
Ifølge Bjørn Nørgaard er Den lille Havfrue en genmodifikation, fordi hun anvender trolddom. Hun ved godt, at det kan gå galt, men kærligheden gør hende blind.


Havfrue (1921)

Billedhugger: Anne Marie Carl-Nielsen

I 1921, otte år efter at Edvard Eriksens Den Lille Havfrue blev opstillet på Langelinie, skabte Anne Marie Carl Nielsen sin Havfrue. Året efter udstillede hun den på Den Frie Udstilling. Hvad vi kender til værket i dag, er en hvid original gipsafstøbning på Fyns Kunstmuseum og en bronzeafstøbning, som Statens Museum for Kunst købte af kunstneren for 4500 kr. efter udstillingen i 1922. En donation fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat gjorde det muligt for Det Kongelige Bibliotek i 2009, at opstille en ny bronzeafstøbning af Anne Marie Carl-Nielsens Havfrue ved havnekajen foran Den Sorte Diamant. Anne Marie Carl-Nielsen var gift med komponisten Carl Nielsen.


Dragelamperne

Nordre Toldbod, arkitekt: Jens Vilhelm Dahlerup (1892)

Amerika Plads, arkitekt: Adriaan Geuze, West 8 (2007)

Lygtestanderne på Nordre Toldbod ved By & Havns domicil blev opsat i 1892 og er tegnet af arkitekten Dahlerup. Toppen af standerne er udformet som drager,
der holder lygten i munden. Dragelampen inspirerede Adrian Geuze i forbindelse med arbejdet med masterplanen på Amerika Plads. Han lavede en ny dragelampe i samme stil, men i moderne materialer og design. Lamperne oplyser ikke Amerika Plads fuldt, men giver en dæmpet hyggelig belysning. Inspirationen til belysningen kommer nemlig fra den dæmpede Kunst i havnen belysning i de ældre dele af København. Hver drage har to små røde, glødende øjne, og den egentlige lyskilde kommer ud af dragens gab. 


Isbjørn med unger

Kunstner: Holger Wederkinch.

På Langeliniekajen nord for Lystbådehavnen helt ude ved havnekanten står en bronze–isbjørn med to unger. Den voksne bjørn står oprejst og skuer ind over land. I ryggen har den nogle skudhuller, som stammer fra tiden under den tyske besættelse. Skulpturen er skænket til Københavns Havnevæsen af en anonym giver. Isbjørnen er opført som et symbol på Grønland og relaterer sig til Mylius-Erichsen Stenen og busten af polarforskeren Einar Mikkelsen, som står i nærheden.


Mindeobelisk for Holger Hammerich (1918)

Placering: Den forhøjede Langeliniepromenade
Kunstner: H. Wenck og A. Bundgaard

Hammerich (1845 – 1915) var politiker og ingeniør og virkede som begge dele i forbindelse med anlægget af Frihavnen i København. Han stod også bag den forhøjede Langeliniepromenade, som han troner på i dag.


Mylius-Erichsen Stenen (1912)

Placering: Nord for lystbådehavnen på Langelinie
Kunstner: Kai Nielsen

Mindesmærke for de omkomne på Danmarksekspeditionen til Grønland i 1907. Monumentet er sat over Ludvig Mylius Erichsen (1872 – 1907), H.P. Høeg Hagen (1877 – 1907) og Jørgen Brøndlund (1877 – 1907).


Buste af Polarforskeren Einar Mikkelsen (1974)

Placering: Lidt nord for M.E. Stenen
Kunstner: A. Havsteen – Mikkelsen & A. Fischer.

Til minde om polarforsker Einar Mikkelsen (1880-1971).


Svømmeren (1885)

Billedhugger: J.L.H. Börjeson

Svømmeren står med let spredte ben og armene over kors – et sejt og stærkt
udtryk.


De hvide skulpturer (1996)

Skulpturerne blev lavet i forbindelse med kulturby ’96 af kunstnere, der var flygtninge. Dansk Røde Kors fik efter festivalen lov til at stille dem på området på Refshaleøen, som ejes af Refshaleøens Ejendomsselskab. Her står de på ubestemt tid. Skulpturerne symboliserer livet i eksil.


Monument (1979)

Placering: Foran Energistyrelsens Hus.

Kunstner: Søren Georg Jensen

Stenblokken/blomsten rejser sig massivt ud mod vandet foran bygningen, der oprindeligt var bygget til Told & Skattestyrelsen.


David (skabt fra 1501-04)

Kunstner: Michelangelo

Bronzeafstøbning af den oprindelige udgave i marmor. David er et ungdomsværk af Michelangelo, hvor han skildrer den bibelske figur David. Skulpturen står på kajkanten som vartegn for Den Kgl. Afstøbningssamling.


Den Kgl. Afstøbningssamling (1984)

Rummer gibsafstøbninger af kendte kunstværker fra især Antikken og frem til ca. 1800. Samlingen har siden 1984 ligget i Vestindisk Pakhus.


Kranerne ved Operaen

På Dokøens nordside står to kæmpestore, fredede kraner, som eksempel på tidlig industri. Kranerne har været meget omdiskuterede, da en tidligere grundejer ønskede at rive dem ned til fordel for et stort kontorhus. De fik lov til at blive stående.


Operaens lysekroner (2005)

Kunstner: Olafur Eliasson

Den dansk-islandske internationalt anerkendte kunstner Olafur Eliasson har skabt Operaens tre store lysekroner/lysskulpturer. De måler hver især tre meter i diameter og er monteret med 8000 spejle og 300 lamper. De glimter selv i sollys. Hver enkelt er monteret i loftet med fem kobberrør i en pentagon.


Rytterstatuen på Amalienborg (indviet 1771)

Kunstner: Jacques-Francois-Joseph Saly.

Rytterstatuen af Frederik V midt på Amalienborg Slotsplads regnes for en af verdens fornemste rytterstatuer. Statuen er af bronze og 5,23 meter høj.


By-fraktal (2002)

Kunstner: Elizabeth Toubro
Placering: Søren Kierkegaards Plads.

Den moderne skulptur er udført i rustfrit stål og glasfiber.


Bronze-skulpturer ved Nykredit (2002)

Kunstner: Per Kirkeby

Kirkebys skulpturer uden for Nykredits hovedsæde er et imponerende syn. Udsmykningen består af i alt 20 bronzeskulpturer på ca. 1 meters højde, monteret på en arkitektonisk. granitstruktur, der løber som et ornamentalt bånd langs med havnekajen. Granitornamentet fungerer på én gang som sokkel for
bronzeskulpturerne, som siddeplads for forbipasserende og som et selvstændigt skulpturelement, beslægtet med kunstnerens arkitektoniske murstenskonstruktioner.

De 20 bronzeskulpturer er blevet til over en tre-årig periode og fordeler sig groft taget i to grupper. Ti af bronzeskulpturerne rummer elementer fra forskellige kropsdele, mens de andre ti er skabt inden for de seneste år, og har indarbejdet symboler af en mere metafysisk karakter med referencer til fødsel, død og opstandelse.

Per Kirkebys udsmykning er skabt til en helt ny plads i København, der indrammes af Nykredits nye domicil i nord, Hotel Marriott i syd, mens øst/vest aksen udgøres af havnebassinet og Kalvebod Brygge. Pladsen har ikke indbudt til en traditionel, klassisk løsning omkring et centralt midtpunkt. Tværtimod har Per Kirkeby valgt at understrege havnefrontens forløb med den ornamentale struktur, der er placeret helt ned langs vandet, og i princippet kunne fortsætte i det uendelige. Udover den store udsmykning på pladsen har Per Kirkeby lavet en kæmpe bronzeskulptur til det store atrium i Nykredits nye domicil.


Lysskulptur i Allers atrium:
Tomorrows Weather Copenhagen

Kunstner: Bigert & Bergstrøm

I Allers nye domicil hænger et utraditionelt og bemærkelsesværdigt kunstværk lavet af Bigert & Bergstrøm fra Stockholm. Tomorrows Weather Copenhagen er en lysskulptur, der præsenterer morgendagens vejr. Den består af 24 forskellige lysscenarier, som er styret af information fra Danmarks Meteorologiske Institut. Skulpturen opdateres en gang i timen. Den består af 2 parallelle spiraler med 120 molekylære former. 

Molekylerne viser stofferne kvælstof, ilt, kuldioxid og argon. Himlen består netop af disse stoffer og skaber vores daglige vejr. Til højre for spiralerne hænger en større klode, hvis højde og farve ændres alt efter morgendagens temperatur.